ЧИ ТОЧНІ ЕКСПРЕС-ТЕСТИ НА ВІЛ?

ЧИ ТОЧНІ ЕКСПРЕС-ТЕСТИ НА ВІЛ?

В Україні використовують швидкі тести III покоління, які дозволяють виявити антитіла до ВІЛ. Це значно полегшує діагностику та дає можливість встановити діагноз у день звернення людини. На попередньому етапі використовуються швидкі тести з найвищими показниками чутливості (не менше ніж 99%), на підтверджувальному етапі - з найвищими показниками специфічності (не менше ніж 99%), що забезпечує точність встановлення діагнозу. Чутливість - це рівень точності реагування на кількість вірусу,а специфічність - на штами вірусу.

Відповідно до  затвердженого в Україні алгоритму тестування (Наказ МОЗ України "Про удосконалення системи управління якістю лабораторних досліджень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу" від 05.04.2019 №794) для встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції можна використовувати як швидкі тести, так й інструментальні методи обстеження.

Щоб тест спрацював правильно потрібно дотримуватись певних рекомендацій. Запам’ятайте на ступні кроки, щоб перевірити правильність проведення тестування

Етапи підготовки до тестування на ВІЛ та його проведення:

  1. Перевірити дату придатності тесту, що зображена на пакуванні;
  2. Перевірити цілісність пакування (в пошкджене пакування може потрапити зайва волога, що пошкодить тест-картридж);
  3. Дістати інструкцію та прочитати про кількість крові та розчинника, а також час тестування.
  4. Людина, яка здійснює прокол пальця та забір крові має бути в медичних рукавичках.
  5. Прокол пальця та забір крові здійснюється виключно одноразовими  ланцетом та піпеткою.
  6. Не можна інтерпретувати результат тестування раніше та пізніше граничних показників часу, зазначених в інструкції до тесту.

Перевіритись на ВІЛ можна ,езкоштовно, за посиланням: 100lifekyiv.org